Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Σήμερα, 26 Μαρτίου, η Εκκλησία μας τιμά τη σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, όνομα που σημαίνει «άνθρωπος του Θεού».

Η Αγία Γραφή αναφέρει σε πολλά σημεία την επικοινωνία των ανθρώπων με τον Αρχάγγελο Γαβριήλ.
Στην Παλαιά Διαθήκη, μας τον παρουσιάζει ο Δανιήλ σε ένα όραμά του (Η’ 16-17) και ζητάει από αυτόν την εξήγησή του. Εκεί παρουσιάζεται μπροστά του κάποιος, που είναι ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, και του εξηγεί ότι αυτό που είδε, το κριάρι με τα δύο κέρατα, σήμαινε τους βασιλείς της Μηδίας και της Περσίας, ο δε τριχωτός τράγος το βασιλιά της Ελλάδας.
Στην Καινή Διαθήκη, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στέλνεται στον Ζαχαρία (Λουκ. Α’ 11-19) και του αναγγέλλει ότι η γυναίκα του Ελισάβετ θα συλλάβει και θα γεννήσει τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Επίσης, είναι αυτός που ευαγγελίζεται στην Παρθένο Μαρία την άσπορη σύλληψη και γέννηση του Σωτήρα Χριστού.
Αποτέλεσμα εικόνας για αρχαγγελος γαβριηλ
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι αυτός με τον οποίο συνδέονται όλα τα γεγονότα που έχουν σχέση με τη Γέννηση του Χριστού. Αυτός ήταν που έτρεφε με ουράνιο άρτο την Παναγία μέσα στα Άγια των Αγίων, αλλά ήταν και ο άγγελος που της έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα περί της γεννήσεως του Ιησού Χριστού. Αυτός καθησύχασε τους φόβους του Ιωσήφ και παρουσιάστηκε στους βοσκούς. Αυτός είπε στον Ιωσήφ να πάρει τη Μαρία και το βρέφος και να φύγει στην Αίγυπτο και ύστερα από καιρό να επιστρέψει στη γη του Ισραήλ. Αυτός υπηρέτησε μέχρι τέλους το μυστήριο της ενσάρκου οικονομίας του Θεού Λόγου.
Απολυτίκιο
Τῶν οὐρανίων στρατιῶν Ἀρχιστράτηγε, δυσωποῦμέν σε ἀεί ἡμεῖς οἱ ἀνάξιοι, ἵνα ταῖς σαῖς δεήσεσι τειχίσῃς ἡμᾶς, σκέπῃ τῶν πτερύγων τῆς ἀῢλου σου δόξης, φρουρῶν ἡμᾶς προσπίπτοντας ἐκτενῶς καί βοῶντας· Ἐκ τῶν κινδύνων λύτρωσαι ἡμᾶς, ὡς Ταξιάρχης τῶν ἄνω Δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου